בעת עריכת ביטוח חדש או חידוש, יש להקדיש תשומת לב מיוחדת לקביעת סכומי הביטוח. הדבר נחוץ להבטחת קבלת תגמולי ביטוח התואמים את הנזק שנגרם. כל פוליסת רכוש כוללת בתוכה סעיף "ביטוח חסר" או מה שאנחנו קוראים "תת ביטוח".
משמעות הדבר היא כי ביטוח נכס בסכום נמוך מערכו גורר פיצוי יחסי של תגמולי הביטוח. למשל, אם ביטחת מלאי (או רכוש אחר) ב-70% מערכו תפוצה רק ב-70% מהנזק. הסיבה נובעת מעצם היותך מבטח של עצמך בשעור של 30% של הרכוש. זו אחת הסיבות לכך שאני מקפיד לדרוש ציון מפורש בפוליסה כאשר אין כוונה לבטח מראש רכוש מסויים.
אם במפעל שוכבת מכונה ישנה "כאבן שאין לה הופכין" ולא צויין בפוליסה כי אין מתבקש לגביה כיסוי, תחושב מכונה זו ע"י שמאי הביטוח במלוא ערכה כחדשה לצורך חישוב "תת הביטוח".
דבר זה יגרום לניכוי מיותר מתגמולי הביטוח ללא יכולת ערעור. אגב, סכום הביטוח צריך להקבע כולל מ.ע.מ בעסק שאינו רשאי בקיזוזו וללא מ.ע.מ בעסק המתקזז בגינו). ערך כינון – הוא קביעה מוסכמת של המבוטח והמבטח כי סכומי הביטוח של הרכוש נקבעו על פי שווי הרכוש בערכו החדש (היום) ובהתאם, תשלום תגמולי הביטוח ע"י המבטח יעשה על פי עלות הבניה מחדש או רכישת מכונה חדשה.
ערך שיפוי – הוא קביעה כי סכומי הביטוח נקבעו על-פי ערך הרכוש בערכו הריאלי, כלומר על-פי ערכם בשוק כמשומשים ובהתאם לכך אף תשלם חברת הביטוח במקרה נזק. מבוטח קובע ערך שיפוי כאשר הוא משוכנע כי "אין בעיה" להשיג מכונה משומשת בכל עת. ובקביעת סכום על-פי ערך שיפוי הוא חוסך את פער הפרמיה שבין סכומי הביטוח.
חישוב סעיף ה"תת ביטוח" יעשה ע"י השמאי בהתאם לבסיס הביטוח שנקבע מראש. ערך מוסכם – זו קביעה המחייבת את חברת הביטוח לשלם למבוטח את סכום הביטוח המוסכם במקרה של נזק טוטאלי לרכוש ללא בדיקות ומענות. מצב זה מקובל בעיקר בביטוח דברי אמנות, תכשיטים וכדומה.